Stel cookie voorkeur in

Jenaplanschool Antonius Abt wint Peter Petersen Prijs

22-10-2017

Op 2 november jl. werd aan Jenaplanschool Antonius Abt uit Engelen tijdens de NJPV-conferentie de Peter Petersen Prijs uitgereikt. Deze speciale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jenaplanschool die zich onderscheidt met innovatief onderwijs. 

De Peter Petersen Prijs, vernoemd naar de grondlegger van het jenaplanonderwijs, ging naar Jenaplanschool Antonius Abt vanwege de bijzondere wijze waarop hier het onderwijs in de onderbouw is vormgegeven. De groepsleiders in de onderbouw werken volgens het principe van ‘kindgericht werken’, waarbij verwondering aan de basis staat van spelenderwijs ontdekken en leren.  

Het onderwijs bij Jenaplanschool Antonius Abt is opgebouwd rond thema’s, die door de groepsleiding of door de kinderen zelf worden aangedragen. Elk thema start met een prikkeling: een activiteit die bedoeld is om de kinderen nieuwsgierig te maken en uit te dagen. De groepsleiders vragen aan de kinderen wat ze over een thema willen weten en maken samen met hen een plan voor de invulling van het thema. Kinderen maken daarbij zelf keuzes over wat ze binnen een thema gaan doen en hoe ze hun tijd indelen. Zo worden hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid verder opgebouwd. 

De Peter Petersen Prijs is een initiatief van de NJPV (Nederlandse Jenaplan Vereniging), waarbij 178 jenaplanscholen zijn aangesloten. Voor de jaarlijkse conferentie van deze vereniging werden uit verschillende aanmeldingen drie kandidaten geselecteerd; drie scholen die zich met sterk innovatief onderwijs op de kaart zetten. De kandidaten konden tijdens de conferentie hun ervaringen delen met collega’s en hen inspireren bij het vormgeven van innovaties op hun eigen scholen.